Wat, Hoe, Waar, Wanneer en Wie?

Datum: 28-11-2019 In: brein

Wat, Hoe, Waar, Wanneer en Wie?
Geef me de vijf, zo heet het boek, wat een relatie mij meegeeft als wij elkaar weer eens gesproken hebben over de financiële planning, wat ik vaak reduceer tot het “financiële plaatje”. De schrijfster van het boek, Colette de Bruin, geeft hiermee een methodiek aan, die je kan gebruiken bij de omgang en opvoeding van kinderen met autisme. Nu ken ik de methode en het boek wel, want ik heb zelf een zoon met autisme. Ik bedank mijn relatie hartelijk en neem het boek mee naar huis.

Het boek leest prettig en is op veel terreinen heel herkenbaar voor mij. Kort samengevat komt het erop neer dat de hulpvraag van kinderen met autisme veelal beantwoord moet worden door het: “Wat, Hoe, Waar, Wanneer en Wie” in te vullen. Dit lijkt makkelijk, maar de praktijk leert je al snel dat dit niet zo is. En laat je per ongeluk één van de vijf vragen open, dan kan er een figuurlijke bom in je huis afgaan. Je leert dus door schade en schande de vijf van Colette de Bruin steeds beter toe te passen.

Terwijl ik verder lees, dwaal ik eigenlijk een beetje af. Ik stel mezelf de vraag; “zijn we, als het gaat om financiële planning of ons financiële plaatje, eigenlijk ook niet een beetje autistisch bezig?” Financiële beslissingen en keuzes gaan vaak met een hoop stress gepaard. Zou dat niet opgelost kunnen worden door ook bij een financieel vraagstuk het; “Wat, Hoe, Waar, Wanneer en Wie” van Colette de Bruin toe te passen? Ik denk eigenlijk, dat we dan een heel eind komen…..

Neem als voorbeeld een vraagstuk voor een inkomen voor later (pensioen). Kan ik (eerder) stoppen met werken?
Als dit het vraagstuk is, dan is het dus van belang om;

– Te weten Wanneer je wilt stoppen met werken. (dag/maand/jaar)
– Te weten Wie dan stopt en/of stoppen met werken (allebei tegelijkertijd??)
– Te weten Wat er nodig is aan vermogen om dat eerder stoppen met werken mogelijk te maken.
– Te weten Hoe je dat vermogen dan gaat opbouwen
– Te weten Waar je dat vermogen gaat opbouwen

Zijn deze vragen allemaal correct en volledig beantwoord, dan is je vraagstuk opgelost en helder voor je, eens? Zijn er slechts een paar vragen beantwoord, dan blijf je jezelf toch afvragen “ zit het eigenlijk wel goed met mijn inkomen voor later?”

Dus geef me de vijf en niet alleen voor kinderen met autisme, maar voor ons allemaal en zeker als het gaat om je persoonlijke financiële plaatje.

Hulp nodig bij het invullen van de vijf? Bel of mail me, ik help je graag verder.

Robbert Blok FFP CFP® EHP
Gecertificeerd Financieel Planner
Bronsveld & Blok Financiële Planning
06-22932243/0174-387626
robbert@bronsveldenblok.nl