Voorlopige belastingaanslag 2018, wat doe jij er mee?

Datum: 29-11-2017 In: advies

Afbeeldingsresultaat voor vragen mensen huis

Hij komt, hij komt

In december ontvang je de voorlopige belastingaanslag 2018. Dit betekent dat je een brief van de Belastingdienst krijgt via de digitale brievenbus van Mijnoverheid.nl of per post waarin het bedrag staat dat je komend jaar terugkrijgt of moet betalen. Je ontvangt deze brief omdat je al een voorlopige belastingaanslag ontvangt voor bijvoorbeeld de hypotheekrente. De voorlopige belastingaanslag is dan gebaseerd op jouw aftrekbare hypotheekrente in box 1. Het belastingvoordeel kan je jaarlijks terugvragen via de belastingaangifte of maandelijks via een voorlopige teruggave. Met een voorlopige teruggave heb je iedere maand iets meer in de portemonnee of op de spaarrekening.

Wanneer wijzig je de voorlopige belastingaanslag 2018?

Er zijn een aantal redenen om kritisch naar de voorlopige belastingaanslag 2018 te kijken en maak een herberekening als een of meerdere van de volgende situaties op jou van toepassing zijn:

  1. Extra afgelost op de hypotheek
  2. Je hebt een annuïteitenhypotheek
  3. Je hebt een lineaire hypotheek
  4. De rente is opnieuw vastgezet (einde rentevast)
  5. De hypotheek is overgesloten
  6. Je hebt rentemiddeling uitgevoerd
  7. Je bent in 2017 gescheiden/einde relatie

Aflossen

Bij de eerste drie situaties is de hypotheekschuld gedaald waardoor je minder hypotheekrente bent gaan betalen. Wanneer je de voorlopige teruggave niet aanpast krijg je teveel terug van de Belastingdienst. Dit leidt bij de belastingaangifte tot terugbetalen!

Rente aangepast

Bij situatie 4, 5 en 6 ga ik ervan uit dat de hypotheekrente lager is geworden waardoor je maandlast omlaag is gegaan. Door de lagere rente heb je minder belastingaftrek waardoor je de voorlopige teruggave moet aanpassen om te voorkomen dat je gaat terugbetalen!

Echtscheiding

In deze situatie ben je afhankelijk van de persoonlijke situatie en wat er is afgesproken in het echtscheidingsconvenant. Uitgangspunt is dat de voorlopige teruggave voor 100% wordt ontvangen door een partner. Bij het vertrek van een partner uit de woning heeft hij/zij nog 2 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. De vertrokken partner dient in principe vanaf de vertrekdatum de hypotheekrente ook voor 50% op te geven. Dit zorgt er voor dat de partner die de volledige teruggave ontvangt, teveel terugkrijgt en moet terugbetalen! Dit kan schrikken zijn en relaties vragen mij dan waarom ze zoveel moeten terugbetalen. Zij verwachten immers op “nul” uit te komen of bij voorkeur een kleine teruggave. Mijn ervaring is dat de voorlopige teruggave niet is aangepast na een scheiding waardoor deze partner teveel ontvangt. Conclusie: pas de voorlopige teruggave aan na een echtscheiding!

Hulp nodig?

Vragen of hulp nodig? Finzie.nl of bel 06 – 186 864 16.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/voorlopige-aanslag/voorlopige-aanslag