Starter op de woningmarkt uit de brand?

Datum: 15-12-2012

Hebben we de weg omhoog gevonden en laten we banken eindelijk weer eens nadenken?

Wellicht een “vreemd begin” van een blog, maar met de plannen die 14 december 2012 zijn gepresenteerd kan dit zomaar van toepassing zijn.

Een toelichting:

Ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen) gaan de regels voor hypotheken versoepelen.Kort gezegd komt het erop neer dat het toekomst- en carrièreperspectief mee gaat (mag) tellen voor de bepaling van de hoogte van hypotheek.

Dit betekent dat “we” af gaan van de regel dat een aantoonbare inkomensstijging over een periode van 6 maanden “leidend” is voor een maximale hypotheek.

Het lijkt erop dat banken nu dus worden “uitgedaagd” om maatwerk te gaan leveren om het inkomensperspectief te interpreteren en een hier een “maximale hypotheek” aan te koppelen (het is mij nog niet exact bekend welke leidraden hiervoor gaan gelden).

Het vergelijken van de mogelijkheden (en interpretatie) van diverse banken kan dus lonend zijn (wellicht handig om je dan te laten begeleiden door een onafhankelijk financieel planner;) ). 

Niet meer alleen concurreren op de hypotheekrente, maar ook op inlevingsvermogen.

 

Is dit niet “gevaarlijk” en gaan we dan niet jaren terug in de tijd?

Ik denk het niet.Ik kan me niet voorstellen dat deze regel de banken direct motiveert om onverantwoord hoge hypotheken te verstrekken (los van het feit dat dit toegestaan kan worden).Ik denk dat een reëel carrièreperspectief een kwestie is van helder doorredeneren.

Hoe groot is namelijk de kans dat een advocaat van 27 jaar over 5 jaar nog hetzelfde verdiend?

Of met deze maatregel de woningmarkt volledig uit het dal gaat komen lijkt me niet. Hier zal veel meer voor nodig zijn. Het is in ieder geval een positief begin!

Gaan banken hieraan meewerken?

Er zullen gerust een heel aantal banken zijn die deze regels niet, of in mindere mate gaan toepassen.

Toch denk ik dat er in de eerste instantie wel een aantal banken “durven” en dan zal op termijn “de rest wel volgen” (dit is mijn persoonlijke visie).

Ik ben wel zeer benieuwd hoe de regels van NHG eruit gaan zien naar aanleiding van deze verruiming. Een carrièreperspectief is niet iets wat je makkelijk in “strakke regels” kan definiëren.

 

Rico Geerling FFP

Actuele hypotheekrente vergelijken? Klik hier.