De voordelen van NHG bij aankoop woning.

Datum: 14-11-2017

Nationale Hypotheek Garantie

Wat is dat eigenlijk, Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? NHG is een garantie die je kunt krijgen als je een hypotheek afsluit voor het kopen of het verbouwen van een huis. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat dan garant voor de terugbetaling van jouw hypotheek aan de bank/geldverstrekker, als je dat zelf niet meer kunt. Je betaalt hiervoor eenmalig een zogenaamde borgtochtprovisie. Momenteel is dit 1,0% over het totale hypotheekbedrag.

Nationale Hypotheek Garantie heeft een aantal voordelen:

Lagere rente

Op een hypotheek mét NHG loopt de bank minder risico en daarom ontvang je als klant een korting op de rente die kan oplopen tot 0,7%! Op een hypotheek van € 200.000,- scheelt dit het eerste jaar € 1.400,- bruto.

Vangnet

Als je gaat scheiden, werkloos raakt, arbeidsongeschikt wordt, of als je partner overlijd, kan het zijn dat de hypotheeklasten niet meer betaalbaar zijn. NHG is dan een vangnet. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt in zulke situaties met je mee en kijkt samen met jouw hypotheekverstrekker of je geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kun je daardoor de woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van jouw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG deze restschuld kwijtschelden.

Verantwoord lenen

Met NHG heb je altijd een hypotheek die past bij je inkomen en dus verantwoord is. Je houdt naast de uitgaven voor je hypotheek, voldoende inkomen over voor de boodschappen, verzekeringen en andere uitgaven.

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG, mag de aankoopprijs van de woning maximaal € 245.000,- bedragen. Je mag dan maximaal 101% (€ 247.450,-) financieren. In 2018 gaat deze grens naar € 265.000,- en kun je nog maximaal 100% financieren.
Voor woningen met energiebesparende maatregelen zijn er extra mogelijkheden. Je kunt dan maximaal 6% van de marktwaarde extra lenen. Wilt je zonnepanelen of een nieuwe HR ketel aanschaffen of je huis isoleren, dan is daar dus extra ruimte voor.

Maar ook als je gaat verbouwen is het mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten. Als je nog geen NHG hebt op je bestaande hypotheek, zijn er twee opties. Ten eerst kun je een aanvullende lening afsluiten. Je verhoogt dan de lening bij je bestaande bank. Alternatief is om een geheel nieuwe lening af te sluiten bij een andere geldverstrekker. In beide gevallen betaal je de borgtochtprovisie over de gehele lening.

Nationale Hypotheek Garantie