Kind berooid achtergelaten?

Datum: 21-04-2021 In: Kinderen

Aanleiding

Recent werd ik door een jongeman van 19 jaar benaderd. Laten we hem Marco noemen. Marco was via de maatschappelijke dienstverlening doorgestuurd. Zijn verhaal greep me aan. Hij vertelde me dat zijn moeder in 2018 overleden was, en dat zijn vader in januari van dit jaar eveneens overleed. Marco heeft geen broers en zussen, hij staat er nu alleen voor. De erfenis blijkt te bestaan uit een huis, een hypotheek en een schuld, waar hij niets van af wist. Logisch, als ouder deel je dat doorgaans niet met je kinderen. Alles overziend zijn de schulden net zo hoog als de bezittingen. Hij zat met de handen in het haar. Wat te doen? Ik besluit hem pro deo te helpen.

Inventarisatie

Samen hebben we gekeken of er toevallig nog ergens een verzekering liep. Maar toen ik erachter kwam dat de schulden al bij een incassobureau liepen, daalde mijn vertrouwen. Via de hypotheekverstrekker (ABN) kwam een gekoppelde verzekeringspolis in beeld en het leek erop dat daar een dekking bij overlijden op zat. Gelukkig!

Situatie nu

Ondanks dat Marco 19 is en voor de wet volwassen is, wordt de jongen zo wel heel erg direct in het diepe gegooid. Hij sprak de wens uit om in zijn ouderlijk huis te kunnen blijven wonen, om begrijpelijke redenen. Maar van een studiebeurs en een bijbaantje kan hij dit natuurlijk niet betalen! De woningbouw laat weten dat de wachttijd op een huurhuis 6 tot 7 jaar is…

Oplossing?

De ABN maar eens gebeld. Mijn accountmanager is net zo aangegrepen als ik, en wil graag dat de bank haar sociale gezicht laat zien. Ik stel een plan op; om te herfinancieren (mag bij overlijden); te gaan aflossen (Marco is immers starter op de woningmarkt); een rentedepot te maken waar de maandlasten voor 5 jaar uit betaald worden (uit de verzekeringsgelden); en hoop eruit te komen met het incassobureau. Gelukkig heb ik er een paar in mijn netwerk, dus die kan ik wellicht nog inzetten. Ik stel een bod voor tegen finale kwijting. Fingers crossed dat dat gaat lukken!

Conclusie

Denk niet dat je kinderen volwassen zijn als ze meerderjarig zijn. Dreig je financieel gezien onder water te komen, praat daar over en schakel hulp in. En Marco was, in ieder geval financieel, beter geholpen met een iets ruimere overlijdensrisicoverzekering. Dan waren de bezittingen groter geweest dan de schulden. Kort gezegd: Beter iets teveel dan te weinig verzekerd! Regel dat nu op www.levensverzekeringafsluiten.nu Snel, zonder advies en tegen zeer scherpe kosten. Je kinderen hoeven niet de dupe te worden!