Inbreng eigen middelen bij samenwoners

Datum: 10-07-2018

Regelmatig krijg ik vragen van samenwoners hoe zij bij aankoop van een woning de inbreng van eigen middelen goed kunnen regelen. Of hoe een extra aflossing uit spaargeld van één van hen op de bestaande hypotheek geregeld kan worden.

 

Vandaag de dag is inbreng van eigen middelen in de eigen woning een “hot item”. Door de lage spaarrente kan aflossen van de hypotheek gunstig zijn. Bij aankoop van een woning kunnen de kosten koper niet langer worden meegefinancierd en bij verkoop van een woning zal de overwaarde ingebracht moeten worden om volledige hypotheekrenteaftrek te krijgen. Ook moeten schenkingen in verband met de eigen woning op de hypotheek te worden afgelost. Om deze reden is het inbrengen van eigen middelen steeds vaker een must!

 

Als partners een woning kopen heeft het regelen van een hypotheek de hoogste prioriteit. Dat is logisch, maar over mogelijk ongewenste gevolgen van inbreng eigen geld wordt vaak niet goed nagedacht. Als partners een huis en hypotheek hebben en één van hen doet een extra aflossing op de hypotheek zullen de maandlasten dalen en is toch prettig, maar het is ook belangrijk stil te staan bij de gevolgen hiervan.

 

Echter, wanneer er bij partners sprake is van zogenaamde “ongelijke inbreng” – d.w.z. dat de ene partner meer geld inbrengt dan de andere partner voor een woning in gemeenschappelijk eigendom – krijgt de inbrengende partner een vordering op de partner die niets inbrengt. En omgekeerd ontstaat er een schuldverhouding. Belangrijk is deze ongelijkheid goed met elkaar vast te leggen om ongewenste juridische, vermogensrechtelijke en fiscale gevolgen nu of in de toekomst te voorkomen!

 

Wanneer u deze zaken onderling niet goed vastlegt kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de hoogte en duur van de hypotheekrenteaftrek en de mogelijkheid aanspraak te maken op het overgangsrecht van hypotheken. Daarnaast is het zaak de afspraken in geval van relatiebreuk met elkaar te bespreken en vast te leggen.

 

Dit wordt belangrijker en gecompliceerder wanneer één van de partners, of zelfs allebei, al een hypotheekverleden heeft. De financiële verwikkelingen zijn dan namelijk groter waarbij de invulling van de mogelijkheden nog belangrijker worden.

 

Het vastleggen van de afspraken kan in een onderlinge overeenkomst of een samenlevingscontract via de notaris. Is er al een samenlevingsovereenkomst, dan is het zaak deze te beoordelen in de lijn van de gewenste afspraken.

 

Ik raad u aan in gesprek te gaan met een FFP-er of specialist om de zaken tussen u en uw partner goed vast te leggen. Zodoende kunt u een hoop gezeur (nu en/of later) voorkomen.

 

“Voorkomen is beter dan genezen”

 

Tim Kuiper FFP