Impact BKR registratienormen per 1-12-2016

Datum: 04-11-2016

Vanaf 1 december worden kredieten met een limiet vanaf € 250 aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie, het BKR. Dat was altijd vanaf € 500. Wat betekent dit en wat heeft het voor impact voor jou?

Het BKR registreert roodstandfaciliteiten vanaf € 500 per maand. Daar horen ook leningen bij, maar ook creditcards waar je gespreid op kunt terugbetalen. (Heb je een creditcard waarbij je aan het eind van de maand ineens terugbetaalt, is er niets aan de hand.) Het BKR registreert de datum van ontstaan, de hoogte van de limiet en of het contract nog loopt of niet. Op zich allemaal niet erg, goed dat het geregistreerd wordt.

Wanneer je een paar betalingen op je lening hebt gemist, volgt een aanmelding bij het BKR. Een A ( van achterstand). Dat gebeurt na enkele maanden, afhankelijk van de kredietsoort. Op de site van het BKR vind je daar meer over.

De impact van een lening is best groot. Stel je voor dat je een limiet op je betaalrekening hebt van € 1000. Je mag dus € 1.000 roodstaan op je rekening. Ook al gebruik je dit niet en sta je altijd positief, deze lening is gemeld bij het BKR. De geldverstrekker die jouw hypotheek zal verstrekken, houdt rekening met het feit dat je morgen ineens tot aan de limiet kunt opnemen. Dus nemen ze preventief de gehele limiet mee als correctiepost op je maximaal te lenen bedrag.

Een voorbeeldje: Piet is 35 en verdient een modaal inkomen van € 30.000. Hij kan obv een toetsrente van 2,5% een hypotheek krijgen van € 126.500. Als Piet een faciliteit heeft om € 1.000 rood te staan op zijn rekening, wordt 2% per maand van de kredietlimiet als correctie opgevoerd. Dat betekent dus een correctie van 12 x 2% van € 1.000 = € 240 correctiepost op het inkomen. Daarmee kan Piet ineens nog maar € 121.400 lenen! Een daling van € 5.100 max te lenen in verband met een krediet van € 1.000! Factor 5 minder lenen!

Vanaf 1 december worden kredieten vanaf € 250 al gemeld bij het BKR. Dat kan dus betekenen dat een krediet van € 400 nu geen enkele invloed op je maximale hypotheek heeft, straks 5 keer € 400 = € 2000 minder te lenen betekent.

Is dit erg? Nee! Helemaal niet. Kun je nu binnen je limiet blijven en ben je van plan een woning te kopen of te verhuizen? Hef de limiet dan op! Heb je er ook geen last meer van! Vragen? Raadpleeg een FFP-gecertificeerd planner bij jou in de buurt! http://www.acda-ac.nl/#contact