Hoe werkt een financiële planning?

Datum: 25-04-2022 In: advies

Hoe werkt een financiële planning?

Iedereen kent ze wel; routeplanners. Tom Tom, Google Maps, Waze en zo zijn er nog veel meer.

Stel, je moet van Gorinchem naar Lissabon. Dat is 2.172 kilometer en als je nu vertrekt kun je er over 20 uur en 18 minuten zijn. Tenzij je geen € 126,79 tol wilt betalen, want dan moet je omrijden. Ook moeten er geen wegopbrekingen, files, weersomstandigheden of andere onvoorziene hindernissen ontstaan waardoor je er langer over doet of om moet rijden. En er is ook geen rekening gehouden met tanken (of opladen), onderweg stoppen om te eten, drinken of te plassen of te overnachten. Je zult je verwachtingen tijdens de rit bij moeten stellen. Of harder rijden als dat kan en mag. En geen pech krijgen.

Bij financiële planning is dat precies zo: je stelt doelen vast, zoals eerder stoppen met werken, de kinderen helpen bij het aflossen van hun studieschuld of het kopen van een huis, een tweede woning kopen, meer rendement op je spaargeld en je familie geen financieel risico laten lopen door zaken te verzekeren.

Samen met de financieel planner kijk je hoeveel geld je nu uitgeeft en hoeveel je straks nodig hebt om net zo comfortabel te leven. Je stelt vast hoeveel er nu opzij gezet kan worden met een voor jou acceptabel risico. En ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden om je pensioen fiscaal aantrekkelijk te optimaliseren, of het zin heeft de hypotheek af te lossen en in welk tempo.

Je zet samen een koers uit, maar je weet dat je er onderweg even opnieuw naar moet laten kijken. Je kunt in de loop van de tijd meer gaan verdienen, de loterij winnen of een erfenis krijgen. Maar ook kun je je baan verliezen, scheiden of te maken krijgen met overlijden. Niets is zeker in het leven behalve de dood en belastingen. Er gaat geen bel bij de hoogste rente of aandelenkoers. Pas achteraf weet je welke route het beste was en welke afslag je had moeten nemen. Toch is het beter om wel een plan te maken, want zonder plan raak je de weg kwijt of stap je niet eens in je auto omdat je niet weet waar je naartoe zou moeten.

Uit onderzoek (Vanguard 2016, BND 2019) is gebleken dat een financieel plan zorgt voor een gemiddeld extra rendement op je spaargeld van wel 3% per jaar.

Laten we beginnen met het maken van een afspraak, dan is het uitzetten van de goede route de volgende stap op weg naar het vervullen van je wensen.

www.inzichtenadvies.nl