Hallo allemaal wat fijn dat je er bent

Datum: 14-03-2018 In: advies

Het is dinsdagochtend en ik moet vroeg op om op tijd op school te zijn. Een heel gewone uitdrukking, alleen deze dinsdag wel een bijzondere. Ik ben voor 1 uur “meester”  in groep 6 van de basisschool om de kinderen les te geven over geld. Ik heb mijn spullen verzameld, diploma’s in een mapje gedaan en alles in een schooltas opgeborgen om daarna met gezonde spanning naar school te rijden.

Deze week is namelijk de week van het geld. Een initiatief van Wijzer in geldzaken. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl

De les is om 10 uur en begint meteen goed. “Meester, hoeveel verdient u?” Goede vraag in de week dat de leerkrachten gaan staken voor een beter salaris vind ik. Ik pareer het antwoord met:’ ik verdien veel, maar krijg te weinig.” Gelukkig neemt de vragensteller hier genoegen mee. “Meester, bent u rijk?” Is de tweede vraag die op mij afgevuurd wordt door de buurvrouw van de eerste vragensteller. Ik antwoord het meisje dat ik mij rijk voel door mijn goede gezondheid en fijne familie. Dit geeft een leuke discussie op in de klas. Uiteindelijk geeft ongeveer de helft van de klas aan zich rijk te voelen, maar bijna iedereen geeft aan dat vrienden en gezondheid belangrijker zijn dan veel geld.

Het uur is voorbij gevlogen en ik ben een hoop wijzer geworden in kinder geldzaken. Praat met je kinderen over geld, leg ze uit dat sparen belangrijk is en dat geld niet gelukkig maakt. Sparen voor later is echter niet alleen belangrijk voor kinderen. Geld opzij zetten voor later is net zo belangrijk voor volwassenen.

Dit geld opzij zetten voor later noem ik liever vermogensopbouw. En wat zijn dan de mogelijkheden voor vermogensopbouw? Wat is verstandig? Wat vindt de Fiscus? Maar vooral wat vind jij belangrijk en waar voel jij je prettig bij? Bekijk goed wat je wilt doen met geld dat je wilt gebruiken voor later. Voor grotere investeringen, voor de oude dag, voor je-weet-maar-nooit. Wat levert geld vastzetten op? Wat zijn de voor- en nadelen van sparen? Wat zijn de handige tips voor als je wilt sparen? En wat zijn de mogelijkheden van een familiebank? Of voel je je prettiger bij beleggen?

Wat jou het beste past help ik je, als “meester” voor 1 uur, graag bij. Maak online een afspraak bij mij of bij jouw FFP-er in de buurt.

Of geld gelukkig maakt? Dit vertellen kinderen erover: https://youtu.be/RMvVXHesPlo

Groetjes,

“meester” Richard