Een bouwdepot. Hoe werkt dat, en kan ik dat zomaar krijgen?

Datum: 13-07-2022

Vraag

Regelmatig word ik gebeld door klanten met de vraag om een bouwdepot te regelen. Ze hebben immers overwaarde, en willen die inzetten voor verbetering. Negen van de tien klanten realiseert zich niet dat dit een verhoging van de hypotheek is, en dat dat dus een nieuwe toetsing is voor de bank. Een toetsing op inkomen, bij het BKR en op onderpand. Pas als alledrie de toetsingen positief zijn, kan er een ophoging van de hypotheek verstrekt worden.

 

Let op!

Er zijn regels om de bestaande hypotheeklasten mee te nemen. Aflossingsvrij wordt niet tegen de werkelijke lasten getoetst, maar ‘alsof’ je die hypotheek in 30 jaar aflost. Voorbeeld: € 100.000 aflossingsvrij tegen 2% rente kent een werkelijke last van € 2.000 per jaar, € 166,67 per maand. Maar de annuitaire last die de bank gebruikt als correctie, is € 369,62. Ruim 2 keer zoveel dus! En dan wordt er nog naar de resterende rentevastperiode gekeken. Is die nog korter dan 10 jaar vast, dan MOET er met een rekenrente van 5% worden gerekend. Dan kent diezelfde aflossingsvrije hypotheek ineens een correctie van € 536,82. Het kan dus zijn dat het lijkt alsof je ruimte hebt om op te hogen, terwijl dat rekenkundig lang niet altijd het geval is.

 

Wel binnen de norm

Zit je wel binnen de normen omdat bijvoorbeeld ook je inkomen is gestegen, dan wordt het bouwdepot verstrekt. Hoe dat verder te werk gaat, zie je in mijn youtube-animatie op mijn kanaal. https://youtu.be/Wl9kILSNeXE

Volgen

Voor meer informatieve animaties van maximaal 2 minuutjes volg mijn youtube-kanaal; de financieel planner legt uit.

 

Conclusie

Een bouwdepot is dus niet een recht om te krijgen als je overwaarde hebt. Het is gewoon een ophoging, een nieuwe aanvraag en die moet passen op alle normen, net als de aankoop dat moest doen.