Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Datum: 09-12-2012

Het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek is een discussie (en een vraag) die ik steeds vaker krijg. Hoe snel een "mindset" veranderd is eigenlijk wel frappant. Een aantal jaren geleden was de opdracht om de hypotheek zoveel mogelijk "te optimaliseren" naar lage lasten en veel fiscaal voordeel.

Dalende huizenprijzen, veel media aandacht en veranderende regelgeving in combinatie met toenemende onzekerheid maakt aflossen opeens "hip". Na de vele negatieve berichtgeving en "slechte vooruitzichten" voor de economie, huizenprijzen, etc.. is het soms lastig om je aan stevige positieve ankers vast te houden.

Het was even zoeken, maar de nieuwe regelgeving met betrekking tot de aftrekbaarheid van hypotheekrente is eigenlijk positief!!

Namelijk: De nieuwe regelgeving beloont het aflossen van de hypotheek (op minimaal annuiteitenbasis) met hypotheekrenteaftrek!

Dat klinkt toch wat vriendelijker dan "Hypotheekrenteaftrek beperkt tot de situaties dat er daadwerkelijk wordt afgelost".

Er staat hetzelfde, maar ik vind de stelling waarbij het glas half vol is toch "leuker" ;).

Moeten we nu allemaal direct als "een gek gaan aflossen" omdat dit momenteel "hip" is? Gaan aflossen omdat “het hip” is, is te kort door de bocht. Het is verstandig om kritisch te kijken (vooruitkijken) naar je huidige en toekomstige vermogens- en inkomenspositie.

Als je de persoonlijke (en financiële) uitgangspunten en wensen hierin meeneemt heb je een eigenlijk een prima basis voor een financiële planning.

Het eventueel reorganiseren van de bestaande hypotheek of het aangaan van een nieuwe hypotheek moet verder gaan dan alleen de vraag of je starter bent op de woningmarkt of dat je de bestaande hypotheek wilt verhogen, veranderen, etc.

Nu we massaal “aan de gang willen” met de hypotheek, laten we het dan ook direct goed doen! “Niet even een hypotheekdeeltje aanpassen omdat, dat wel goed lijkt” (of omdat de bank dat wellicht verplicht).

Al met al toch eigenlijk heel erg positief! We gaan met een gedegen plan gewapend de toekomst in. Als financieel planner zie ik de toekomst dan ook zonnig tegemoet!

Groet,

Rico Geerling FFP

Hypotheekadvies aanvragen? http://rentetarieven.com/hypotheekofferte/ of 06 – 218 56 466.